RSS

Thames jakaa Lontoon

06 Maa

Kun pankkikorttisotkusta oli selvitty, kävi ilmi, että asunnossa itsekin asuva vuokraisäntäni on aikamoinen ketku, joka on jättänyt välittämättä vuokrarahani eteenpäin asunnon omistajalle. Vuokria on rästissä kuukausikaupalla ja hänet on haastettu oikeuteen velkojen vuoksi. Vuokraisäntäni potkitaan parin kuukauden päästä ulos talosta ja meidät alivuokralaiset tietysti siinä samalla. Vuokraisäntäni ei tietenkään kertonut tätä minulle itse vaan sain sen selville juttelemalla itse asunnon omistajan kanssa. Vuokraisännälläni on velkoja muuallekin, joten mihinkään hänen kertomaansa (mm. siihen, että hän muka omistaa asuntoja Lontoossa useampiakin) ei ole enää uskomista. Samalla selvisi myös, että hän on maksattanut minulla kolmasosan koko neljän makuuhuoneen talon vuokrasta vaikka oma makuuhuoneeni on talon pienin. Suoraselkäinen mies siis kaikin puolin.

Shokki oli aluksi aikamoinen, mutta sittemmin olen nähnyt myös asian positiiviset puolet: ei enää teknoränkytystä yömyöhään ja kenties myös oman kodin tuntua voisi elämiseen saada taas vaihteeksi. Uuden asunnon etsiminen ja muutto on siis edessä seuraavan 7–8 viikon sisään. Siihen saakka pidän (yllättäen alkuviikosta ulkomaille ”yhdeksi tai kahdeksi kuukaudeksi” lähteneen) vuokraisäntäni tietämättömänä siitä, että tiedän asioiden oikean laidan välttääkseni hankaluuksia. Olen asunnon omistajan kanssa keskusteluyhteydessä puhelimitse ja sähköpostitse, eikä hänellä ole minun suuntaani mitään vaatimuksia, joten kaikki mennee hyvin loppun saakka, luulen. Lähtökuoppia kaivoin jo sen verran eilen illalla, että pakkasin pari laukkua ja repun valmiiksi muuttopäivää odottelemaan.

Näin paria tuttua — irlantilais-suomalainen pariskunta — viime lauantaina pubissa rugby-ottelun merkeissä (Irlanti voitti niukasti Skotlannin) ja keskustelimme mahdollisuudesta etsiä uusi asunto yhdessä: he ovat saaneet tarpeekseen vuokraemäntänsä jatkuvasti räkyttävästä koirasta. Pariskunnan sosiaalinen verkosto on etelä-Lontoossa, joten jos päädymme saman katon alle muuttamaan, siirtyisin ensimmäistä kertaa Thamesin eteläpuolelle. Tähän saakka olen asunut yksinomaan pohjois-Lontoossa (kirjaimellisesti, sillä Thamesin pohjoispuoli jakautuu länsi-Lontooseen, pohjois-Lontooseen ja koillis-Lontooseen ja sekä Dalston että St. John’s Wood kuuluvat pohjoiseen). Mikäli asunnon yhdessä vuokraamme, uusi asuinpaikkani olisi kaakkois-Lontoo, tarkemmin sanottuna Lewishamin hallintoalue (borough).

Thames jakaa Lontoon henkisessä ja kulttuurisessa mielessä. Tämän osoittaa paitsi mm. entisten työkavereitteni kanssa käydyt keskustelut myös viime vuonna CultureLinen toimesta julkaistu tutkimus. Pohjoislontoolaisista puolet ei koskaan ylitä jokea työn tai huvin vuoksi. Etelälontoolaiset ovat liikkuvaisempia: heistä kaksinkertainen määrä käy joen pohjoispuolella. 80% etelän asukeista käy vähintään kerran kuussa kulttuuririennoissa pohjoisessa, kun päinvastainen liikenne koskee vain 41% pohjoisen asukkaista.

Pohjois-Lontoossa vapaa-ajan harrasteiden kolmen kärki on ulkona syöminen, visuaalinen kulttuuri ja popmusiikki, etelässä puolestaan korkealle rankataan ulkona syömisen ja visuaalisen kulttuurin lisäksi esittävät taiteet, perinnekulttuuri, klassinen musiikki ja toreilla käynti. Pohjois-Lontoossa on suuri määrä kulttuuritarjontaa, mutta etelä-Lontoossa kulttuuriset kiinnostukset ovat kirjavampia.

Lontoon pormestari, pellavapäinen vauhtitukka Boris Johnson on rohkaissut lontoolaisia ylittämään kaupungin kulttuurisen rajan. Viime vuonna avattu pohjoinen-etelä -suuntainen Overground-linja, joka linkittää mm. Dalstonin New Crossiin, onkin auttanut pohjoisen ja etelän asukkeja liikkuvuuden suhteen.

Miellän itseni selkeästi pohjoislontoolaiseksi; etelä-Lontoo on minulle vieras ja outo. Mutta sopeudun yleensäkin uusiin tilanteisiin helposti, joten voisin kuvitella tottuvani myös etelä-Lontoon meininkiin kivuttomasti. Keskustelut kyseisen pariskunnan kanssa jatkunevat ensi viikolla. Ja rugbyn kiehtovaan maailmaan sukellan uudella ponnella, jos Johnin ja Sonjan kanssa saman katon alle päädyn, näin John minulle lupasi. Lisäksi tämänpäiväinen näöntarkastukseni paljasti, että oikea silmäni on optikon mukaan ”hieman rugbypallon muotoinen”, joten rugby lienee kohtaloni!

Mainokset
 
6 kommenttia

Kirjoittanut : 06/03/2011 Kategoria/t: Arki, Kaupunki, Kulttuuri

 

Avainsanat: , , , , ,

6 responses to “Thames jakaa Lontoon

 1. Niina

  06/03/2011 at 15:33

  No huh huh, jopas sulle sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Tsemppiä uuden asunnon löytämiseen, nyt ainakin kuulostaisi siltä, että saisit mukavat ja luotettavat kämppäkaverit =) Haleja ja aurinkoa kevääseen!!

   
  • foreignsands

   13/03/2011 at 20:50

   Kiitoksia, Niina. 🙂
   Aurinkoista kevättä sinulle myös!

    
 2. Malla

  07/03/2011 at 08:27

  Voi ei 😦 Toivottavasti asuntoasia järjestyy mahdollisimman pian ja kaikki menee hyvin. Hyvä että olet samalla aaltopituudella omistajan kanssa, ei tule hankaluuksia siinä suhteessa. Onnea uuden asunnon etsintään, kerro miten asia etenee. Miss you ❤

   
  • foreignsands

   13/03/2011 at 20:51

   Kiitos, Mallaseni! ❤

    
 3. Elin

  08/03/2011 at 14:11

  Hei sinä ihana! Toivottavasti nyt yhteiskämppä Sonjan ja Johnin kanssa järkkääntyisi mahdollisimman kivuttomasti ja nopeasti. Kämpän etsintä on aivan kamalan ressaavaa touhua, kuten olemme molemmat saaneet tutaa 😦 Mutta asiat selviävät varmasti, ennemmin tai myöhemmin.

  Tosi kiinnostava myös tuo etelä-pohjoinen -jako. Samoin länsi-itä -jako. Itse yllättäen (heh) miellän itseni toki etelälontoolaiseksi, pohjoinen on minulle suhteellisen tuntematon. Hampstead Heath tuntuu olevan tuhannen kilometrin päässä, samoin ihastuttava Camden. Enitenhän sitä tulee notkuttua Rich Parkissa ja etelä/länsisuunnalla. Myönnetään. Vaikka kyllä pyrkimyksenä on aina irrottautua myös seikkailemaan muuallekin. Uskoisin, että löydät mielekkäitä pubeja ja ravintoloita ja teattereita ja musiikkimestoja myös etelästä! Olet aina niin ihailtavan aktiivinen, että takuulla sopeudut paikkaan kuin paikkaan ja löydät jokaisesta alueesta ne omat juttusi ja paikkasi ❤

  Paljon voimia asuntojahtiin! xxx

   
 4. foreignsands

  13/03/2011 at 20:53

  Juu, vähän ressaavaa on. Varsinkin kun työt jo vie mehut ja sitten pitäisi energiaa löytää vielä muihinkin isoihin hommiin. :/

  Kiitos tsemppauksesta, etelälontoolainen. 😉 Toivottavasti nähdään pian! ❤

   

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggers like this: