RSS

Lontoo mellakoi

08 Elo

Mellakaksi lauantaina muuttunut rauhanomainen mielenosoitus poliisien ampuman nuoren aikuisen puolesta Tottenhamissa pohjois-Lontoossa levisi viime yönä mm. Enfieldiin pohjoisessa ja Brixtoniin etelä-Lontoossa. Brixtonissa asuva työkaverini kertoi tänään palaneista rakennuksista ja rikotuista ikkunoista, jotka ohitti työmatkallaan.

Tänään töistä lähtiessä poliisin tankinomainen mellakkavaunu kiiruhti pohjoiseen päin, silloin luulin, että kenties Tottenhamiin tai Enfieldiin. Kotiin päästyäni BBC:n live-lähetyksestä kuulin, että mellakat ovat levinneet Hackneyyn. Sinne taisi siis mellakkavaunu olla menossa. Myös ratsupoliisit ovat olleet apuna tänä iltana väkijoukkojen hallinnassa Hackneyssä.

Nyt kotosalla istuessa poliisiautojen sireenit ovat huutaneet vähän väliä viimeiset kaksi tuntia. Helikoptereita lentää kohti etelää, todennäköisesti Lewishamiin, jossa ystäväni Leticia töistä tullessa ei uskaltanut kävellä kotiin, koska kaduille oli kerääntynyt sekä poliiseja että naamioituneita mellakoitsijoita. Hän hyppäsi ensimmäiseen taksiin ja ajoi sillä kotiin.

BBC:n live-katsaus nettisivuillaan kertoo väkivallasta myös Peckhamissa, jossa mm. bussi on sytytetty tuleen. West Croydonissa etelä-Lontoossa metroasema on suljettu poliisin pyynnöstä. Alueella riehuu valtava tulipalo, kun kookas huonekalukauppa on sytytetty tuleen. Itä-Lontoossa Barkingin asema on samoin suljettu turvallisuussyistä. Pari minuuttia sitten poliisi sulki kaksi DLR-asemaa kaakkois-Lontoossa, Woolwich Arsenalissa. Pohjoisessa itä-länsi-suunnassa kulkeva Overground-linja on samoin suljettu pitkältä pätkältä.

Etelä-Lontoossa Kenningtonissa asuva kaverini kertoi pari minuuttia sitten Facebookin välityksellä kuulleensa ulkoa nuorten miesten huutoja ”mennään mellakoimaan!” — ja nurkan takaa juoksee miehiä uusien matkalaukkujen ja pinon paitoja kanssa.

Poliisivoimia on tuotu Lontooseen myös kaupungin ulkopuolelta. Väkivaltaa on vaikea Lontoon poliisin yksin hallita, sillä se on levinnyt niin monelle alueelle ympäri kaupunkia. Surreyn ja Sussexin kreivikunnista on suurlontoon poliisivoimien eli Metropolitan Policen pyynnöstä lähetetty helikoptereita. Lontoosta mellakointi on tänä iltana levinnyt myös Birminghamin kaupunkiin.

Pääministeri David Cameron on muuttanut aikatauluaan ja lentää tänä yönä lomaltaan Italiasta Lontooseen tilanteen eskaloiduttua parin viime päivän aikana. Symbolinen ele, mutta onko sillä käytännön merkitystä, se jää nähtäväksi.

Mistään mielenosoittamisesta tässä ei ole kyse. Kyse on siitä, että tyhjäpäisillä nuorilla miehillä on halu rikkoa ja ryöstää, ja Tottenhamin tapahtumat lauantai-iltana olivat siihen mukava tekosyy. Nyt mekin voidaan mellakoida ja hakea vähän jännitystä elämään.

Kuten Kenningtonissa asuva kaverini Facebookissa sanoi: missä on luonnonvalinta nyt? Geenialtaamme ei tällaista porukkaa kaipaa.

 
Jätä kommentti

Kirjoittanut : 08/08/2011 Kategoria/t: Kaupunki, Tapahtumat

 

Avainsanat: , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: